Kunststof

Waarom een werkblad van kunststof?

Kunststof werkbladen zijn opgebouwd uit watervast lijmend multiplex of spaanplaat, voorzien van een HPL-Laminaat. Een HPL werkblad heeft eindeloos veel mogelijkheden door het zeer uitgebreide kleurassortiment als de verschillende decors. Alle bladen zijn leverbaar met een bijpassende achterwand waardoor het perfect in te passen is bij iedere stijl keuken.

High pressure laminate (HPL), ofwel hard kunststof plaat, is uit meerdere lagen met hars geïmpregneerd papier opgebouwd. De kern bestaat uit meerdere lagen kraft papier, die gedrenkt zijn in hars. De in melaminehars gedrenkte toppapieren bepalen de kleur, het uiterlijk en de krasvastheid.

Kleuren

Het oppervlak wordt tijdens het pers procedé gestructureerd om de slijtvastheid te vergroten. De structuur van de kunststof deklaag is van belang bij het bepalen van de kras- en slijtvastheid van het werkblad.

De maatwerkbladen gekozen structuren zijn ontwikkeld voor toepassingen zoals bijvoorbeeld werkbladen en achterwanden. Bij dagelijks ‘keukengebruik’ zijn deze redelijk slijt- en krasbestendig. Echter, bij snijden en hakken kunnen er beschadigingen ontstaan. Gebruik daarom altijd een snijplank om dit te voorkomen.

Bij grovere structuren kan er op de ‘toppen’ slijtage ontstaan. Deze slijtage kan onder andere optreden door het schuiven van pannen en servies over het werkblad. Dit is achteraf niet bij te werken. Bladen in donkere kleuren zijn niet krasgevoeliger dan andere bladen, maar eenmaal ontstane krassen zijn wel meer zichtbaar.

Afmetingen

Kunststof werkbladen hebben een standaarddiepte van 60 cm, uiteraard zijn andere maten ook leverbaar, met een maximum van 120 cm diep.
Doordat kunststof werkbladen tot een lengte van maar liefst 400 cm besteld kunnen worden, is het voordeel ook bij deze bladen (net als bij Sima Core) dat de kans groot is dat je jouw werkblad naadloos kunt laten maken. 

Eigenschappen

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Niet hittebestendig
  • Redelijk krasbestendig
  • Redelijk vlekbestendig
  • Hygiënisch door eenvoudig schoonhouden
  • Gevoelig voor stootschade

Over de hittebestendigheid van multiplex kunststof werkbladen kan worden gesteld dat bij temperaturen boven 100 °C de kans bestaat dat de verlijming tussen HPL en Multiplex loslaat en er blaarvorming ontstaat. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat bij nog hogere temperaturen het kunststof schroeit. Daarom raden wij aan om voorzichtig te zijn met hete pannen, en altijd een onderzetter te gebruiken, het niet gebruiken van een onderzetter kan leiden tot schade aan uw werkblad.

Onderhoud

Kunststof werkbladen hebben weinig onderhoud nodig en volstaat het regelmatig reinigen met zachte schoonmaakmiddelen. Sterke vervuiling, bijvoorbeeld langere inwerking van thee, koffie en wijn, voorweken met een onverdund afwasmiddel. Incidenteel kan een chloor bleekmiddel worden toegepast.

Verf e.d. kan het beste worden verwijderd met aceton, spiritus of benzine. Bedenk bij het gebruik van speciale reinigings- of oplosmiddelen dat deze bijtend en ontvlambaar kunnen zijn. Altijd goed schoonmaken en naspoelen met warm water. Deze middelen absoluut niet gebruiken op de randen. Nooit schuurmiddelen, staalwol of schuursponsjes gebruiken.