Zes wist-je-datjes over koken op een inductie kookplaat

Wil jij graag overstappen van koken op een gasfornuis naar inductie koken? Of wil je gewoon meer weten over koken op een inductiekookplaat?
Dan zijn deze 6 wist-je-datjes handige weetjes en goed om rekening mee te houden!

1. Heb je nieuwe pannen nodig?

Tegenwoordig is er een groot assortiment aan pannen die geschikt zijn voor inductie koken. Deze pannen hebben namelijk een magnetische bodem. Deze magnetische bodem zorgt ervoor dat de pan een stuk sneller verwarmt dan een pan op het gasfornuis. Je kunt zelf je huidige pannen eenvoudig testen om te kijken of deze geschikt zijn om te koken op inductie door de volgende stappen:

  • Heeft de pan een vlakke onderzijde?
  • Heeft de pan geen braampjes aan de onderkant? Deze braampjes kunnen krassen veroorzaken op de kookplaat.
  • Blijft een magneetje langer dan 5 seconden plakken aan de pan?

In veel gevallen kun je bij de overstap van gas naar inductie jouw oude pannen dus gewoon blijven gebruiken op een inductiekookplaat.
Het is dus een fabeltje dat je altijd nieuwe pannen nodig hebt!

2. Je kookt een stuk veiliger.

Het grote voordeel van een inductie kookplaat is dat de plaat niet wordt opgewarmd maar de pan die erop staat. Dit komt door het elektromagnetisme waarmee een inductiekookplaat werkt. Dit magnetisme zorgt ervoor dat wanneer er geen pan op de kookplaat staat de kookplaat niet werkt. Doordat er alleen hitte onder de pan ontstaat, zonder vlammen, is de plaat snel afgekoeld. Het kooksysteem is daarom de meest veilige manier van koken voor kinderen maar ook de kat die per ongeluk over het aanrechtblad heen vliegt.

3. Overstappen van gas naar inductie.

Doordat er geen verbrandingsgassen verspreid worden in huis is de lucht een stuk schoner. Wanneer je overstapt van gas naar inductie is het belangrijk om even te kijken in jouw keuken of je de juiste aansluitingen hebt voor een inductiekookplaat. Een krachtige inductiekookplaat kan namelijk niet in het normale stopcontact. Zeker weten of jouw aansluiting geschikt is? Vraag het aan ons , we helpen je graag.

4. Zuinig en goed voor het milieu.

Het koken op een inductiekookplaat is een stuk zuiniger omdat er alleen warmte opgewekt wordt wanneer het nodig is. Hierdoor is er bijna geen energie verlies. Daarnaast is koken met een stekker goed voor het milieu; stroom wordt steeds duurzamer

5. Schoonmaken was nog nooit zo makkelijk.

Een inductiekookplaat is puur gemak. Naast het feit dat je veel meer controle hebt over de bereiding van je eten is de kookplaat erg simpel en snel schoon te maken. Door het strakke en vlakke design van de kookplaat haal je makkelijk een doekje erover en klaar!

6. Draaiknoppen zijn fijner dan tiptoetsen.

Inductieplaten hebben vaak tiptoetsbediening maar zijn ook steeds vaker te krijg met draaiknoppen. Tiptoetsbediening heeft als nadeel dat het systeem kan afslaan als je er een pan op zet en nogal eens hapert door vette of natte vingers. Op een inductiefornuis zitten draaiknoppen, waarmee je subtieler kunt schakelen tussen hard en zacht. Hierdoor lijkt koken op inductie het meest op koken op een gasfornuis.

TIP: Wil je overstappen op inductie koken maar met de beleving hebben van een gasfornuis? Check dan de Samsung Virtual Flame! Door ledverlichting in de inductiekookplaat worden er vlammetjes op de zijkant van de pan geprojecteerd. Deze vlammetjes variëren in felheid op basis van de vermogensstand. Zo kun je goed zien met welke vermogensstand de pan wordt verhit, maar het ziet er bovenal heel ‘cool’ uit!