Keramiek

Waarom een werkblad van keramiek?

Het materiaal van de toekomst.. dit materiaal is namelijk onderhoudsvrij.

Keramiek is o.a. krasbestendig, hittebestendig, vlekbestendig en bovendien niet poreus. Keramiek is opgebouwd uit een mengsel van grondstoffen zoals porselein, klei en kleurstoffen die vermengd worden met een bindmiddel. Dit mengsel wordt geperst en vervolgens gebakken zodat het licht is en toch heel stevig. Hierdoor heeft keramiek zeer praktische eigenschappen. 

Eigenschappen

 • Waterdicht: waterdicht en bestand tegen vloeistoffen, met een niveau van absorptie van bijna nul
 • Gemakkelijk te reinigen: bestand tegen elke vorm van chemische reinigingsmiddel zoals bleekmiddel of ammoniak.
 • Hygiënisch: het geeft geen schadelijke stoffen en is volkomen geschikt voor contact met voedsel.
 • Bestand tegen hoge temperaturen: brand niet in contact met vuur en er komen geen schadelijke stoffen vrij wanneer blootgesteld aan hoge temperaturen.
 • Bestand tegen slijtage: haar harde oppervlak maakt het bestand tegen krassen en slijtage.
 • Milieuvriendelijk: bestaat geheel uit natuurlijke materialen, het bevat geen stoffen die schadelijk zijn voor het milieu en het materiaal is volledig recyclebaar.

Keramiek is niet onverwoestbaar. Scherpe voorwerpen die hard neerkomen op de rand van een het keramische keukenblad kunnen schade veroorzaken. Keramiek is gebouwd uit materiaal dat uit meerdere lagen bestaat. Wij raden daarom altijd aan om en vlakinbouw spoelbak te nemen. Hoewel een onderbouw spoelbak ook tot de mogelijkheden behoort, zie je bij de afwerking van dit type spoelbak dat het blad uit meerdere laagjes bestaat.

Kleuren

Keramiek is verkrijgbaar in een breed palet van moderne en eigentijdse kleuren. De toplaagafwerking is mogelijk als polished, silk, riverwashed en satinado. Vooral de Calacatta (marmerlook) print is tegenwoordig erg populair. Daarnaast is keramiek ook verkrijgbaar in een steenstructuur of betonlook.

Afmetingen

De mogelijke afmetingen van het werkblad worden bepaald door de kleur. Het assortiment bevat 3.600 x 1.000 mm, 3.200 x 1.500 mm, 3.000 x 1.500 mm en 3.000 x 1.000 mm. De bladdikte varieert tussen de 14 en 100 mm (optische dikte).

Onderhoud

Bij normale verontreiniging hoef je het blad slechts af te nemen met een natte doek. Vlekken kun je met een sopje of eventueel Cif (zonder citroen) verwijderen, en kalkplekken kun je het beste behandelen met natuurazijn. Gebruik echter nooit harde schuurmiddelen, zoals schuurpapier, en ook geen agressieve middelen zoals zuren en chemische producten. Mocht je deze middelen morsen op het werkblad dan moet dit direct verwijderd worden om onherstelbare schade te voorkomen.

Aandachtspunten

 • Bij keramiek zijn lichte kleur- en nuanceverschillen niet uit te sluiten.
 • Ondanks hittebestendigheid altijd onderzetter gebruiken i.v.m. mogelijke thermoshock.
 • Keramiek werkbladen tot en met 20 mm dikte moeten volledig ondersteund worden. Overige diktes hebben extra ondersteuning nodig bij de sparingen.
 • Keramiek is gevoelig voor breuk en beschadigingen bij met name puntbelasting of stoten.
 • Laat zuurhoudende producten zoals citroen of sinaasappel niet op het werkblad liggen.
 • Onderbouwspoelbakken zijn mogelijk. Wij adviseren echter vlakinbouw i.v.m. stootgevoeligheid.
 • Druk van bovenaf kan breuken en/of scheuren veroorzaken.
 • Ga nooit op het blad staan of zitten.

Kom naar onze showroom en neem een kijkje in onze monsterruimte. Ben je niet helemaal zeker of keramiek echt bij jou past, wij adviseren je graag!